esportsvedonlyönti.com logo
Search
Close this search box.

Mitä on eSports?

Tutustu lajiin tarkemmin
Mitä on eSports

Jos lyhyesti vastaa kysymykseen mitä on eSports, voi sanoa sen olevan hyvin organisoitua kilpailullista videopelaamista. Aina ei myöskään kysytä, mitä on esports vaan sitä voidaan myös kysyä nimillä e-Sports, elektroninen urheilu tai egames.

Lyhyesti sanottuna kilpailussa on useita joukkueita, jotka kilpailevat toisiaan vastaan ja turnauksissa on toisinaan jopa huikeat rahapalkinnot. Periaatteeltaan se on samanlaista kuin perinteinen urheilu, koska lajissa kilpailevat huippu-urheilijat. He ovat täysin ammattilaisia omassa lajissaan. Kilpailuja on myös jatkuvasti eri tasoisina, kuten perinteisessäkin urheilussa.

Historiaa, mitä on eSports

Laji on ollut olemassa jo varsin kauan, mutta vuonna 1990-luvulla se muuttui satunnaisesta harrastuksesta järjestäytyneeksi ja silloin sitä alettiin kutsua ammattiurheiluksi. Tänä päivänä miljoonat dollarit kertovat siitä, mitä on eSports. 

Ei voi myöskään unohtaa lajin kohdalla sitä, että se on noussut varsin mielenkiintoiseksi lajiksi niiden kohdalla, jotka seuraavat sitä aktiivisesti. Jos kyse on mestaruuskisoista, niitä voi seurata jopa kymmenet miljoonat katsojat, mikä todella kuvaa lajin kiinnostavuutta.

Mitä on eSport lisäksi? Se kasvaa edelleen vuosi toisensa jälkeen ja sitä voisi verrata jonkinlaiseen kultakuumeeseen. eSports tapahtumia lähettävät suuret mediaverkostot eikä myöskään se ole yllätys, että muun muassa NFL- ja NBA-joukkueista tutut omistajat ovat tehneet kaikkensa lisätäkseen omistustaan myös eSports -joukkueissa.

Mitä on esports yliopistoissa Yhdysvalloissa? Ei liene yllätys, että kaikkiaan yli 600 yliopistoa ja korkeakoulua on lisännyt stipendejä e-urheilun puolelle tai lisännyt erilaisia eSports -tiimejä. Kaikki tämä kertoo siitä, että eSports on varteenotettava laji sekä se on tullut jäädäkseen.

Mistä eSports suosio johtuu

Ensimmäisestä eSports kilpailusta lähtien eli vuodesta 1972 pelaajat ovat osoittaneet sen, että he rakastavat kilpailemista. Voitot ovat muuttuneet vuosien saatossa yhä paremmiksi siitä, että ensimmäisestä kilpailusta voittaja sai Rolling Stone -lehden vuotuisen tilauksen. Nykyisellään voittopotti voi olla parhaimmillaan kymmeniä miljoonia dollareita. Kukapa ei haluaisi olla voittaja tuollaisen summan edessä.

eSportsin suosio johtuu myös siitä, että yleisö voi nauttia kilpailusta hyvinkin helposti. Perinteisten lajien kilpailussa kilpailijat on saatava yhteen paikkaan, mutta eSportsin suosio perustuu siihen, että kaikki toiminnot ovat kätevästi käsillä netin avulla. Katsojana sinun ei tarvitse lähteä kotoa mihinkään vaan voit seurata kaikessa rauhassa peliä omalta kotisohvalta.

e-urheilu

Mitä on eSports ammattilaisuus

Unelma eSports ammattilaisuudesta on monen mielessä. Eikä vähiten siksi, että 95 prosenttia teini-ikäisistä pojista ja vastaavasti 83 prosenttia tytöistä pelaa säännöllisesti erilaisia videopelejä. On varsin ymmärrettävää, että ura ammattipelaajana houkuttaa huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi tavanomaisempi ammatti myyjänä, kirjanpitäjänä tai asianajajana.

Mitä on eSports ammattilaisuus käytännössä? Haave voi tuntua aluksi yksinkertaiselta, mutta esimerkiksi vuoden 2019 Fortnite World Cupin yksi 3 miljoonaa voittaneista oli teini. Kaiken tämän lisäksi on muistettava, että pääpalkintoa tavoitteli kaikkiaan yli 40 miljoonaa kilpailijaa. Lisäksi, jäitä hattuun, vain 100 heistä sai vähintään 50.000 dollaria. Joten voittaminenkaan ei ole tehty helpoksi.

Mitä on eSports, yksinpeliä vai joukkuepeliä

eSports maailmaa hallitsevat ensisijaisesti joukkuepelit ja yksinpeliturnaukset eivät esiinny samassa mittakaavassa kuin joukkueiden pelit. Esimerkiksi Fortnite on periaatteeltaan yksinpeli, mutta sitä pelataan 99 muun ihmisen kanssa. 

eSports pelejä on rankattu monin eri tavoin kuten kilpailijoiden, katsojien ja palkintorahojen perustella. Teimme listauksen suosituimmista peleistä ja mainitsemme niissä myös katsojien määrän, palkintorahat sekä joukkueiden määrän.

ESports

Mitä on eSports maailman parhaina joukkueina

Maailman parasta joukkuetta on varsin hankala määritellä, koska osa niistä kuuluu osana isompaan yritykseen ja se kilpailee useissa peleissä. Lisäksi tuloksia on vaikea todentaa. Se kertoo myös siitä, että lajissa on myös mukana sijoittajia. 

Monissa tapauksissa joukkue on paljon muutakin kuin pelkästään kilpailuissa käyviä pelaajia. He tuottavat myös sisältöä omille faneilleen ja siitäkin saa lisää tuottoja. Laji on mielenkiintoinen sekä vertaansa vailla ja onkin jännittävä nähdä, mihin suuntaan se vielä tulevien vuosien aikana kehittyy.

Oheisessa listassa on poimittu muutamia joukkueita, mitä he pelaavat, montako turnausta on ollut ja mitä he ovat ansainneet:

eSports pelaajan tulot

Jos lajiin ei ole tarkemmin tutustunut, voi olla vaikea ajatella sitä, miten paljon turnauksia 

loppujen lopuksi seurataan. Turnauksia on käynnissä jatkuvasti ja niistä on yhä useampi kiinnostunut siksi, että niitä voi seurata kätevästi kotoa. Se on myös lisännyt kiinnostusta ammattipelaamiseen.

Mielenkiintoinen vertaus voidaan tehdä sillä, että jos Tiger Woods voitti vuonna 2019 golfin The Mastersin ja tienasi siitä 3 miljoonaa dollaria. Lajina golf on ollut tunnettu jo vuosikausia. Vasta 16-vuotias “Bugha” voitti saman summan Fortnite -pelin World Championship -turnauksessa vuonna 2017.

Esimerkki kertoo hyvin selvästi siitä, että vaikka laji on suhteessa nuori verrattuna moneen muuhun, se kerää katsojamääriä huomattavasti enemmän. Lisäksi se kertoo siitä, miten paljon suuremmat rahat eSportsin puolella pyörii. Vaikka ihan jokainen pelaaja ei saakaan isoja potteja, jokaisessa turnauksessa on jaossa rahaa melkoiset määrät.

Mitä on eSports haittavaikutukset

eSports on lajina kiinnostava sekä katsojista että pelaajista, mutta silloin ei aina edes tule ajatelleeksi, mitä kaikkea negatiivista siihen voi liittyä. Pelaajalla voi olla huomattavasti paremmat vuositulot kuin tavallisella työntekijällä koskaan, mutta mistä pitää huolestua?

Ennen kun sinusta tulee eSports -tähti, se edellyttää tunti tolkulla pelaamista päivässä. Jonkin verran on tutkittu sitä, mikä vaikutus terveydelle on sillä, että pelaaja istuu pimeässä huoneessa pitkään ja tuijottaa näyttöä. Esimerkiksi yksi maailman tunnetuimmista pelaajista, Faker, harjoittelee 12-15 tuntia päivässä. Se jättää vääjäämättä terveyteen omat vaikutuksensa.

Pelaajilla on havaittu tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja yläraajoissa, selässä sekä kaulassa. Lisäksi monet kärsivät aineenvaihdunnan häiriöistä, jotka ilmenevät silloin, kun tunti toisensa jälkeen istutaan paikallaan pelin äärellä.

Kun lapsi tai nuori innostuu pelaamisesta, on tärkeää, että hänellä on myös liikunnallisia harrastuksia vastapainoksi pelkälle istumiselle. Vaikka unelmaa ammattipelaamisesta on tärkeä viedä eteenpäin, niin on muistettava lajin tuomat haasteet terveydelle. Ammattipelaamisesta voi haaveilla, mutta se kannattaa toteuttaa järkevästi.

Mitä on eSports Suomessa

Jos katsotaan tilannetta myös Suomen näkövinkkelistä, voidaan selvästi nähdä, että huipputuloksiin on vielä jonkin verran matkaa. Valitettavasti on myös todettava, että vaikka kyseessä on miljardibisnes maailmalla, se ei sitä vielä ole omassa maassamme.

Suurin eSports organisaatio Suomessa on ehdottomasti ENCE, joka on kyennyt vuonna 2021 liikevaihtoon, joka oli 2 miljoonaa euroa. Toinen huipuistamme eli HAVU Gaming jäi selvästi ENCEstä, mutta sekin pysty tekemään reilun puolen miljoonan euron eli tarkemmin 694.000 euron liikevaihdon. 

Vaikka liikevaihto on varsin korkea, niin välttämättä tilikauden tulos ei nouse kovin korkealle. ENCEn tapauksessa se oli jopa 169.000 euroa, mutta HAVU Gaming jäi plussalle vain 9.000 euroa.

Yksittäisten pelaajien tulot Suomessa

Ihan tarkasti ei voi tietää sitä, mitä yksittäinen pelaaja Suomessa tienaa. Monet heistä kierrättävät tulonsa yhtiöidensä kautta, joten silloin edes tarkkaa tuloa on mahdotonta saada selville, vaikka verotiedot syksyllä julkaistaankin.

Huipputienisteihin on pitkä ja kivinen tie, joskin pelaaminen on mukavaa ja siinä kehittyy, jos jaksaa olla aktiivinen. Ammattilaisuus on houkuttavaa, mutta siihen tarvitaan erinomaiset taidot. Haaveita ei silti saa hukata, sillä eihän koskaan tiedä, kenestä suomalaisesta uusi eSports ammattilainen.

Suomi eSports
Suomi eSports

Mitä on eSports opiskelu

Suomessa on myös mahdollista opiskella kilpapelaamista, mikä on sinällään tervetullut vaihtoehto. Sitä voi opiskella Tampereella Ahlmanin kansanopiston eSports -linjalla. Se nousi hyväksi vaihtoehdoksi sille, että maassamme on jo pitkään ollut koulutusta pelien kehittämisestä. Pelaajat ovat olleet unohduksissa ja tämä mahdollisuus paikkaa tämän puutteen.

Linjasta on tullut varsin suosittu ja se on toiminut jo useamman lukuvuoden ajan. Linja on keskittynyt tiettyihin peleihin ja näihin peleihin opisto pystyy myös tarjoamaan pelikohtaista valmennusta. Opiskeluissa keskitytään seuraaviin peleihin:

Jos opiskelijaa kiinnostaa jokin muu peli, opistoon voi hakeutua opiskelemaan, mutta silloin ei ole välttämättä mahdollista saada pelikohtaista valmennusta. Valmentamisessa otetaan huomioon pelin lajitiedot. Taktiikka peleittäin vaihtelee paljon, mutta tietyt säännönalaisuudet ovat kaikissa peleissä kuitenkin samat. Näitä opiskellaan, jolloin pelin pelaaminen on helpompaa.

Hakijan pelitausta

Koulutukseen hakeutuvalta vaaditaan vahvaa pelikokemusta. Ei riitä, että on pelannut kerran pari jotakin peliä. Hakijoilla on yleensä takanaan jo tuhansia tunteja pelaamista. Pelin sisäinen pisteytysjärjestelmä eli rankki kertoo pelaajasta jo paljon ja se on hyvää näyttöä opistolle. Se kertoo, millä tasolla hakija on ja millaiset määrät hän on viime aikoina pelannut.

Koulutukseen voi hakeutua peruskoulupohjalta, mutta ikärajana on 18 vuotta. Lisäksi on huomattava se, että laitteet eivät kuulu koulutuksen hintaan vaan ne on hankittava oman mieltymyksen mukaiseksi. Se on järkevää, sillä jokaisella on omat yksilölliset mieltymyksensä.

Luokkatilaa opiskelijat voivat halutessaan käyttää vaikka kellon ympäri ja he yleensä asuvat kampuksella, joten pelaamaan pääsee, milloin haluaa. Opisto opettaa pelaajille myös ergonomiaa, jolloin pyritään heti välttämään aikaisemmin mainittuja ongelmia selässä ja niskassa.

eSports-pelit

Koulutus vie kohti ammattilaisuutta

Opiskelijat osallistuvat paljon myös kilpailuihin ja osa heistä kilpaileekin niin sanotuissa pro -joukkueissa. Se käytännössä tarkoittaa ammattilaissopimusta. Opiskelu tarkoittaa myös joukkueelle sitä, että pelaaja on varsin motivoitunut pelaamiseen ja todella haluaa siitä itselleen täysipäiväisen työn.

Usein pelaajat treenaavat opistolla päivät ja illalla he pelaavat joukkueensa kanssa. Alalle työllistyminen ei ole kovin helppoa, mutta koulutuksen jälkeen opiskelijoilla on näyttöä huomattavasti enemmän omasta osaamisestaan.